Іноді буває так: заходиш на кухню після довгого дня, відкриваєш холодильник, а там лежить упаковка печериць, які дивляться на тебе з німим проханням «приготуй нас хоч якось». А часу ну зовсім краплина. І ти стоїш, слухаєш власний шлунок (який уже читає реп), і думаєш: «Ну що з вами зробити, грибочки мої хороші?» Знайома ситуація? Якщо так, то цей рецепт — саме той чарівний вихід, який перетворює 10 хвилин у маленьке гастрономічне диво.
Печериці взагалі нагадують мені людей, які швидко знаходять спільну мову зі всіма. Кинеш їх у салат — і вони свої. Додаси в пасту — теж чудово. Замаринуєш — і вони перетворюються на перекус, що зникає зі столу швидше, ніж ти встигаєш сказати «ще одну грибочку, будь ласка». Але головне — вони маринуються миттєво. Серйозно, поки ти вмиваєшся або накриваєш стіл, вони вже встигають набратися смаку.
То що, готуємо? Давай по-чесному: рецепт настільки простий, що його легко запам’ятати навіть після складного дня, коли мозок працює в режимі «я сьогодні герой, дайте мені плед і чай».
Швидкі мариновані печериці — рецепт на 10 хвилин
Інгредієнти:
• 400 г маленьких печериць
• 3 ст. л. оливкової олії
• 1 ст. л. яблучного оцту або соку лимона
• 1 ч. л. меду або цукру
• 1–2 зубчики часнику
• ½ ч. л. солі
• ¼ ч. л. чорного перцю
• ½ ч. л. сушеного орегано або базиліку
• дрібка паприки
• за бажанням — свіжа зелень
Читайте також: Торт за 15 хвилин без духовки: медовий шедевр, який обожнюють усі
Приготування:
Промий печериці та обсуши. Якщо вони зовсім маленькі — залиш цілими. Якщо більші, то розріж навпіл. Так вони краще вберуть маринад.
Прогрій сковороду. Додай оливкову олію й виклади гриби. Обсмажуй 4–5 хвилин, поки вони злегка підрум’яняться, але не віддадуть усю вологу.
Додай часник. Подрібнений або натертий. Обсмаж ще 30 секунд, щоб запах пішов у повітря.
Змішай маринад. В окремій мисці поєднай оцет, мед, сіль, перець, орегано й паприку.
Вилий маринад до грибів. Перемішай, накрий кришкою і потримай на вогні ще хвилину.
Зніми з плити й залиш на 3–5 хвилин. Ось цей короткий відпочинок і творить магію: гриби встигають увібрати весь аромат.
Подавати їх можна до картоплі, у салати, до м’яса чи навіть просто з хрустким хлібом. А ще вони чудово зберігаються в холодильнику, хоча чесно… прожити там більше доби їм майже нереально.
Всього 10 хвилин, кілька простих рухів, і на столі вже стоїть страва, яка пахне теплом, затишком і добрим настроєм. Хіба не чудо?