Багато кулінарів не раз чули твердження: якщо додати сіль у воду, то вона закипить швидше. На перший погляд, це здається логічним: мовляв, сіль стимулює якісь хімічні процеси й пришвидшує кипіння. Проте наукова дійсність зовсім інша.
Солона вода, навпаки, закипає повільніше, ніж прісна, і це стверджують як кухарі-практики, так і хіміки.
В основі явища лежить ефект, відомий як підвищення температури кипіння (ебуліоскопічний ефект). Коли ви розчиняєте сіль у воді, ви фактично ускладнюєте процес переходу молекул води в пар. Сила притягування між іонами солі та молекулами води збільшує температуру, при якій вода починає кипіти.
Чиста вода закипає при 100°C (за стандартного атмосферного тиску), а солона вода закипить при температурі трохи вищій (наприклад, вода з концентрацією солі для приготування пасти може закипіти при 100.5°C). Різниця є незначною, але цілком реальною.
Джерело: Ukr.Media