Медові пряники – це ароматна випічка, яка асоціюється зі святами, затишком і теплими родинними вечорами. Вони мають приємний смак, м’яку текстуру та чудовий запах завдяки поєднанню меду та спецій. Приготувати їх вдома зовсім не складно.
Інгредієнти:
100 г меду
100 г цукру
50 г вершкового масла
1 яйце
300 г борошна
1 ч. л. соди
1 ч. л. кориці
0,5 ч. л. меленого імбиру
0,5 ч. л. гвоздики (меленої)
2 ст. л. молока
Читайте також: Секрет швидкої піци на сковороді: ідеальна вечеря за 15 хвилин!
Покроковий рецепт:
Розтоплюємо основу. У каструлі змішуємо мед, цукор і вершкове масло. Ставимо на вогонь і нагріваємо, помішуючи, поки цукор не розчиниться. Знімаємо з плити й даємо трохи охолонути.
Додаємо яйце. В остиглу суміш додаємо яйце та швидко перемішуємо, щоб воно не згорнулося.
Готуємо сухі інгредієнти. У мисці змішуємо борошно, соду та спеції. Потім поступово додаємо рідку суміш і замішуємо тісто. Якщо воно виходить надто густим, можна додати трохи молока.
Відпочинок для тіста. Загортаємо тісто в плівку й кладемо в холодильник на 30-60 хвилин. Це зробить його більш податливим для розкачування.
Формуємо пряники. Посипаємо стіл борошном, розкачуємо тісто завтовшки приблизно 5 мм і вирізаємо фігурки за допомогою формочок або ножа.
Випікаємо. Викладаємо пряники на деко, застелене пергаментом, і ставимо в розігріту до 180°C духовку. Випікаємо 8-12 хвилин, поки краї не стануть золотистими.
Охолоджуємо та прикрашаємо. Готові пряники залишаємо остигати. При бажанні можна прикрасити їх глазур’ю з цукрової пудри та білка.
Медові пряники готові! Вони чудово зберігаються в коробці або банці, стаючи з часом ще смачнішими. Їх можна дарувати рідним або просто насолоджуватися з чаєм. Смачного!