як правильно закривати варення

Хочеш, щоб варення не зіпсувалось? Тобі потрібно знати це

Поділитися

Домашнє варення – це не тільки смачний десерт до чаю, а й частинка літа, яку хочеться зберегти на довгі зимові місяці. Але іноді буває, що відкриваєш банку, а там — пліснява або прокисло. Щоб цього уникнути, важливо не тільки правильно зварити варення, а й правильно його закрити.

Чиста банка – запорука успіху
Перед тим як наливати варення, банки потрібно ретельно помити з содою або мийним засобом і обов’язково простерилізувати. Можна зробити це в духовці (на 10 хв при 120 градусах), на пару або в мікрохвильовці (налити трохи води й прогріти 2-3 хвилини). Не забувайте і про кришки — їх теж потрібно прокип’ятити.

Варення повинне бути гарячим
Розливати варення в банки слід тільки гарячим. Так воно краще «встане» і менше шансів, що зіпсується. Якщо варення охолоне, в ньому можуть почати розвиватися бактерії, які зіпсують продукт.

Наливаємо до країв
Не залишайте багато порожнього місця між варенням і кришкою. Варення має доходити майже до верху — так у банці буде менше повітря, а значить, і менше шансів на псування.

Читайте також: Ці образи зроблять тебе зіркою будь-якої літньої вечірки

Закриваємо герметично
Для закривання варення можна використовувати як металеві закаточні кришки (під ключ), так і звичайні гвинтові. Головне — щоб кришка щільно прилягала і не пропускала повітря. Після закривання банку бажано перевернути догори дном і залишити так до повного охолодження. Це створює додатковий вакуум і допомагає краще зберігати.

Перевіряємо кришки
Коли банки охолонуть, перевірте, чи не протікає варення і чи не «гуляє» кришка. Якщо кришка піддається натисканню і «клацає», краще таку банку використати першою — довго вона не простоїть.

Зберігаємо правильно
Готове варення потрібно тримати у темному й прохолодному місці — ідеально підійде льох або комора. Не варто ставити банки біля джерел тепла чи на сонце.

Якщо боїтесь, що варення може зіпсуватися, зверху на нього перед закриванням можна насипати дрібку цукру — він утворить солодку «корочку», яка додатково захищає від псування.

Домашнє варення — це справжній скарб. І якщо все зробити правильно, воно радуватиме вас до самої весни!