Якщо вам хочеться чогось смачного до чаю, але не хочеться стояти на кухні пів дня, цей рецепт для вас. Лимонний кекс із маком – це ніжна, ароматна випічка, яку легко приготувати навіть без особливих кулінарних навичок.
Кекс виходить м’яким, з приємною лимонною кислинкою, а мак додає цікавий смак і легкий хрускіт. Його можна подати з чашкою чаю чи кави, взяти з собою на перекус або пригостити гостей.
Що знадобиться?
Інгредієнти:
2 яйця
150 г цукру
100 мл олії (або розтопленого вершкового масла)
200 мл кефіру або молока
250 г борошна
1,5 ч. ложки розпушувача
1 лимон (цедра і сік)
3 ст. ложки маку
Щіпка солі
Ванільний цукор (за бажанням)
Читайте також: Дизайнерський одяг у реальному житті – це можливо! Дізнайтеся, як адаптувати модні образи
Як готувати?
Підготовка продуктів
Лимон добре миємо, обдаємо окропом і натираємо цедру на дрібній тертці. Нам потрібен тільки жовтий шар – біла частина може гірчити. Потім розрізаємо лимон і вичавлюємо сік.
Якщо мак сухий, можна залити його окропом на 10 хвилин, потім зцідити воду. Так він стане м’якшим.
Замішуємо тісто
У мисці збиваємо яйця з цукром до легкої піни.
Додаємо олію (або розтоплене масло), кефір і лимонний сік. Перемішуємо.
Просіюємо борошно разом із розпушувачем, додаємо сіль і ванільний цукор.
Вводимо сухі інгредієнти в рідку масу й перемішуємо лопаткою або вінчиком до однорідності.
Додаємо натерту цедру та мак, ще раз перемішуємо.
Тісто має бути не дуже густим, але й не рідким – приблизно як густа сметана.
Випікаємо
Форму для кексу змащуємо олією або застеляємо пергаментом. Виливаємо тісто, розрівнюємо.
Випікаємо в розігрітій до 180°C духовці приблизно 40-45 хвилин. Готовність перевіряємо зубочисткою – якщо вона виходить сухою, кекс готовий.
Даємо охолонути та подаємо
Готовий кекс дістаємо з форми й залишаємо охолонути. Якщо хочеться, можна посипати цукровою пудрою або полити лимонною глазур’ю (змішати цукрову пудру з лимонним соком).
Розрізаємо, заварюємо чай – і насолоджуємося!
Смачного!