як приготувати калач

Випікайте, загадуйте бажання та дивуйте: новорічний калач, який вразить усіх!

Поділитися

Новорічний калач – це не просто випічка, а символ свята, родинного тепла. У давнину вважалося, що калач приносить у дім достаток і щастя. Його випікали перед Новим роком, прикрашали різними візерунками та подавали до столу.

Складники для новорічного калача

Читайте також: Новий рік за зодіаком: як святкують Леви, Терези та Близнюки?

Для приготування калача вам знадобляться прості інгредієнти, які є майже в кожному домі:

500 г борошна;

250 мл теплого молока;

1 пакетик сухих дріжджів (7 г) або 25 г свіжих;

50 г цукру;

1/2 чайної ложки солі;

2 яйця;

50 г вершкового масла;

ванілін або цедра лимона для аромату.

Як приготувати калач?

1. Приготуйте тісто.
У теплому молоці розчиніть дріжджі з цукром і залиште на 10 хвилин. У великій мисці змішайте борошно, сіль і ванілін. Додайте молоко з дріжджами, 1 яйце та розтоплене масло. Замісіть м’яке тісто, яке не липне до рук. Накрийте його рушником і залиште у теплому місці на годину, щоб піднялося.

2. Формуйте калач.
Після того, як тісто піднялося, поділіть його на три частини і скрутіть у джгути. Заплетіть їх у косу і з’єднайте кінці, щоб утворилося коло. Це і буде ваш калач.

3. Випікайте.
Перекладіть калач на деко, застелене пергаментом. Змастіть його збитим яйцем, щоб він мав гарну золотисту скоринку. За бажанням посипте маком чи кунжутом. Випікайте при температурі 180°C близько 25-30 хвилин, доки калач не стане рум’яним.