Домашні хлібці з кунжутом – це ідеальний перекус для тих, хто любить хрустку випічку, але хоче зробити її кориснішою. Вони чудово підходять до сиру, паштетів, намазок або просто як закуска до чаю.
Інгредієнти:
200 г борошна (можна взяти пшеничне, цільнозернове або змішати)
50 г кунжутного насіння
50 мл оливкової або соняшникової олії
100 мл води
½ ч. л. солі
½ ч. л. цукру (необов’язково, але додає приємний смак)
½ ч. л. розпушувача або дрібка соди
Читайте також: Запіканка з макаронів і м’ясного фаршу – ідеальна вечеря за копійки, яку полюбить вся родина!
Як приготувати хлібці з кунжутом:
1. Підготовка тіста
У глибокій мисці змішуємо борошно, сіль, цукор і розпушувач. Додаємо кунжутне насіння. Кунжут можна злегка підсмажити на сухій сковорідці – так він стане ароматнішим.
Вливаємо олію та воду. Спочатку перемішуємо ложкою, потім вимішуємо руками до отримання м’якого, еластичного тіста. Воно не повинно липнути до рук, але й не має бути занадто тугим.
Накриваємо тісто рушником і даємо йому «відпочити» 15 хвилин.
2. Розкатуємо та нарізаємо хлібці
Посипаємо стіл борошном і розкачуємо тісто у тонкий пласт – приблизно 2 мм. Чим тонші хлібці, тим вони будуть хрусткішими.
Нарізаємо на квадратики, прямокутники або трикутники – як вам подобається. Можна зробити круглі хлібці, вирізавши їх склянкою.
Щоб хлібці не здувалися при випіканні, проколюємо їх виделкою.
3. Випікання
Розігріваємо духовку до 180°C. Викладаємо хлібці на деко, застелене пергаментом.
Випікаємо 12-15 хвилин до золотистого кольору.
4. Готовність та охолодження
Дістаємо хлібці з духовки та залишаємо остигати. Вони стануть ще хрусткішими після охолодження.
З чим смакувати?
Хлібці з кунжутом чудово поєднуються з:
сиром і зеленню
вершковим маслом або намазками
домашнім паштетом
медом або джемом
Чому варто приготувати хлібці вдома?
Простий склад – без зайвих добавок та консервантів.
Корисно – кунжут містить кальцій, корисні жири та мікроелементи.
Дешевше, ніж магазинні аналоги.
Спробуйте приготувати домашні хлібці – це смачно, корисно і легко!