Домашня ковбаса – це не тільки смачний продукт, а й можливість бути впевненим у її якості. Без консервантів, штучних добавок і зайвого жиру – тільки натуральне м’ясо, спеції. Приготувати її не так складно, як здається, головне – знати кілька секретів.
Що знадобиться для приготування
Інгредієнти:
Свинина – 1,5 кг (краще брати ошийок або лопатку)
Яловичина – 500 г (або куряче філе, якщо хочете легшу ковбасу)
Сало – 300 г (щоб ковбаса не була сухою)
Часник – 5 зубчиків
Сіль – 1,5 ст. ложки
Чорний перець – 1 ч. ложка
Паприка – 1 ч. ложка
Мускатний горіх – 0,5 ч. ложки
Коріандр – 1 ч. ложка
Натуральна кишка – 2-3 м (можна купити в магазині або на ринку)
Додатково:
М’ясорубка
Насадка для набивання ковбаси (або просто пластиковий конус)
Кухонна нитка або зубочистки
Читайте також: Капелюх, який пасує саме вам: розкриваємо таємниці стилістів, які працюють із зірками!
Як приготувати домашню ковбасу
1. Готуємо фарш
Свинину, яловичину та сало потрібно порізати на шматки і перемолоти через м’ясорубку. Якщо хочете більш грубу структуру ковбаси – пропустіть частину м’яса через велику решітку або поріжте ножем.
До фаршу додаємо спеції, пропущений через прес часник і добре перемішуємо. Потім накриваємо його плівкою і залишаємо в холодильнику на 2-3 години.
2. Готуємо кишки
Кишки потрібно добре промити під проточною водою і замочити в теплій воді на 30 хвилин. Це зробить їх більш еластичними.
3. Формуємо ковбасу
Одягаємо кишку на насадку м’ясорубки або пластиковий конус і починаємо акуратно наповнювати фаршем.
Зав’язуємо кінці ниткою або просто зав’язуємо саму кишку. Можна зробити кілька невеликих ковбасок або одну довгу.
4. Проколюємо і залишаємо відпочити
Щоб при варінні не утворювалися розриви, ковбасу потрібно проколоти зубочисткою в кількох місцях. Потім залишаємо її в холодильнику на 5-6 годин або на ніч – так м’ясо краще просочиться спеціями.
Як приготувати ковбасу
1. Варена ковбаса
Опускаємо ковбасу в гарячу, але не киплячу воду (близько 80°C) і варимо 40-50 хвилин.
2. Запечена ковбаса
Кладемо на деко, робимо кілька проколів і випікаємо при 180°C 40-50 хвилин.
3. Смажена ковбаса
Обсмажуємо на середньому вогні на сковорідці з невеликою кількістю олії.