як приготувати ковбасу

Домашня ковбаса, яку ви більше не захочете купувати в магазині: перевірений рецепт з секретами приготування!

Поділитися

Домашня ковбаса – це не тільки смачний продукт, а й можливість бути впевненим у її якості. Без консервантів, штучних добавок і зайвого жиру – тільки натуральне м’ясо, спеції. Приготувати її не так складно, як здається, головне – знати кілька секретів.

Що знадобиться для приготування

Інгредієнти:

Свинина – 1,5 кг (краще брати ошийок або лопатку)

Яловичина – 500 г (або куряче філе, якщо хочете легшу ковбасу)

Сало – 300 г (щоб ковбаса не була сухою)

Часник – 5 зубчиків

Сіль – 1,5 ст. ложки

Чорний перець – 1 ч. ложка

Паприка – 1 ч. ложка

Мускатний горіх – 0,5 ч. ложки

Коріандр – 1 ч. ложка

Натуральна кишка – 2-3 м (можна купити в магазині або на ринку)

Додатково:

М’ясорубка

Насадка для набивання ковбаси (або просто пластиковий конус)

Кухонна нитка або зубочистки

Читайте також: Капелюх, який пасує саме вам: розкриваємо таємниці стилістів, які працюють із зірками!

Як приготувати домашню ковбасу

1. Готуємо фарш

Свинину, яловичину та сало потрібно порізати на шматки і перемолоти через м’ясорубку. Якщо хочете більш грубу структуру ковбаси – пропустіть частину м’яса через велику решітку або поріжте ножем.

До фаршу додаємо спеції, пропущений через прес часник і добре перемішуємо. Потім накриваємо його плівкою і залишаємо в холодильнику на 2-3 години.

2. Готуємо кишки

Кишки потрібно добре промити під проточною водою і замочити в теплій воді на 30 хвилин. Це зробить їх більш еластичними.

3. Формуємо ковбасу

Одягаємо кишку на насадку м’ясорубки або пластиковий конус і починаємо акуратно наповнювати фаршем.

Зав’язуємо кінці ниткою або просто зав’язуємо саму кишку. Можна зробити кілька невеликих ковбасок або одну довгу.

4. Проколюємо і залишаємо відпочити

Щоб при варінні не утворювалися розриви, ковбасу потрібно проколоти зубочисткою в кількох місцях. Потім залишаємо її в холодильнику на 5-6 годин або на ніч – так м’ясо краще просочиться спеціями.

Як приготувати ковбасу

1. Варена ковбаса

Опускаємо ковбасу в гарячу, але не киплячу воду (близько 80°C) і варимо 40-50 хвилин.

2. Запечена ковбаса

Кладемо на деко, робимо кілька проколів і випікаємо при 180°C 40-50 хвилин.

3. Смажена ковбаса

Обсмажуємо на середньому вогні на сковорідці з невеликою кількістю олії.