Пампушки до борщу – це справжній український смак, знайомий кожному з дитинства. Їхній ніжний аромат і пухка текстура чудово доповнюють насичений смак борщу. Приготувати пампушки вдома – зовсім не складно.
Інгредієнти для пампушок
500 г пшеничного борошна,
250 мл теплої води або молока,
2 чайні ложки сухих дріжджів або 25 г свіжих,
2 столові ложки цукру,
1 чайна ложка солі,
3 столові ложки олії або розтопленого вершкового масла,
1 яйце (за бажанням, для більш насиченого смаку).
Для часникової заливки:
3-4 зубчики часнику,
2-3 столові ложки олії,
1 чайна ложка солі,
2 столові ложки води або зелені (петрушка або кріп).
Читайте також: 3 інгредієнти, які зробили піцу Маргарита легендою: ви будете вражені простотою рецепта!
Підготовка тіста
1. Готуємо дріжджі. У невеликій мисці змішайте теплу воду (або молоко), дріжджі, цукор і 1-2 ложки борошна. Розмішайте й залиште на 10-15 хвилин, поки не з’явиться пінка.
2. Замішуємо тісто. У великій мисці змішайте решту борошна, сіль, яйце (за бажанням) і активовані дріжджі. Додайте олію або масло. Замішуйте тісто спочатку ложкою, а потім руками, поки воно не стане м’яким і еластичним.
3. Дайте тісту “вирости”. Накрийте миску рушником або харчовою плівкою й залиште тісто в теплому місці на 1-1,5 години, поки воно не збільшиться вдвічі.
Формування пампушок
1. Розділіть тісто. Коли тісто підніметься, викладіть його на присипану борошном поверхню й розділіть на 12-15 рівних частин.
2. Сформуйте кульки. З кожного шматочка сформуйте гладеньку кульку й викладіть їх на змащене олією або застелене пергаментом деко.
3. Друге підростання. Накрийте пампушки рушником і залиште на 20-30 хвилин.
Випікання
1. Розігрійте духовку до 180-200°C.
2. Змастіть пампушки зверху яйцем або молоком для золотистої скоринки.
3. Випікайте 20-25 хвилин, поки пампушки не стануть рум’яними й ароматними.
Часникова заливка
Поки пампушки печуться, підготуйте часникову заливку. Часник натріть на дрібній тертці або подрібніть пресом. Змішайте його з сіллю, олією та водою.
Як подавати
Готові пампушки дістаньте з духовки й одразу змастіть їх часниковою заливкою, поки вони ще гарячі. Це зробить їх ще ароматнішими.