пампушки до борщу

Пухкі пампушки до борщу: секрети ідеального тіста!

Поділитися

Пампушки до борщу – це справжній український смак, знайомий кожному з дитинства. Їхній ніжний аромат і пухка текстура чудово доповнюють насичений смак борщу. Приготувати пампушки вдома – зовсім не складно.

Інгредієнти для пампушок

500 г пшеничного борошна,

250 мл теплої води або молока,

2 чайні ложки сухих дріжджів або 25 г свіжих,

2 столові ложки цукру,

1 чайна ложка солі,

3 столові ложки олії або розтопленого вершкового масла,

1 яйце (за бажанням, для більш насиченого смаку).

Для часникової заливки:

3-4 зубчики часнику,

2-3 столові ложки олії,

1 чайна ложка солі,

2 столові ложки води або зелені (петрушка або кріп).

Читайте також: 3 інгредієнти, які зробили піцу Маргарита легендою: ви будете вражені простотою рецепта!

Підготовка тіста

1. Готуємо дріжджі. У невеликій мисці змішайте теплу воду (або молоко), дріжджі, цукор і 1-2 ложки борошна. Розмішайте й залиште на 10-15 хвилин, поки не з’явиться пінка.

2. Замішуємо тісто. У великій мисці змішайте решту борошна, сіль, яйце (за бажанням) і активовані дріжджі. Додайте олію або масло. Замішуйте тісто спочатку ложкою, а потім руками, поки воно не стане м’яким і еластичним.

3. Дайте тісту “вирости”. Накрийте миску рушником або харчовою плівкою й залиште тісто в теплому місці на 1-1,5 години, поки воно не збільшиться вдвічі.

Формування пампушок

1. Розділіть тісто. Коли тісто підніметься, викладіть його на присипану борошном поверхню й розділіть на 12-15 рівних частин.

2. Сформуйте кульки. З кожного шматочка сформуйте гладеньку кульку й викладіть їх на змащене олією або застелене пергаментом деко.

3. Друге підростання. Накрийте пампушки рушником і залиште на 20-30 хвилин.

Випікання

1. Розігрійте духовку до 180-200°C.

2. Змастіть пампушки зверху яйцем або молоком для золотистої скоринки.

3. Випікайте 20-25 хвилин, поки пампушки не стануть рум’яними й ароматними.

Часникова заливка

Поки пампушки печуться, підготуйте часникову заливку. Часник натріть на дрібній тертці або подрібніть пресом. Змішайте його з сіллю, олією та водою.

Як подавати

Готові пампушки дістаньте з духовки й одразу змастіть їх часниковою заливкою, поки вони ще гарячі. Це зробить їх ще ароматнішими.