Як приготувати ідеальне м'ясо

Як зберегти м’ясо соковитим: найкращі поради для запікання

Запікання м’яса – це завжди гарний вибір, особливо якщо хочеться приготувати щось смачне і не надто складне. Але тут часто трапляється одна проблема – м’ясо стає сухим. Щоб цього уникнути, є кілька простих правил, які зроблять вашу страву соковитою та ніжною.

Вибираємо правильний шматок

Не все м’ясо однаково підходить для запікання. Наприклад, свинина з невеликим шаром жиру (лопатка, шия) краще підходить, ніж суха вирізка. Жир допомагає зберегти вологу. Якщо ж ви готуєте курку, особливо філе, то її обов’язково потрібно замаринувати.

Читайте також: Які рослини зараз у моді: тренди в садівництві

Маринад – основа соковитості

Маринування не тільки додає смаку, а й допомагає м’ясу залишатись соковитим. Лимонний сік, йогурт, кефір чи навіть звичайна вода з сіллю працюють чудово. Додайте трохи спецій, часнику, соєвого соусу чи олії – і ваше м’ясо вже готове до запікання.

Температура має значення

Секрет у тому, щоб не поспішати. Запікайте м’ясо при температурі 160-180 °C. Занадто висока температура “забирає” вологу з м’яса. Слідкуйте за часом: курячому філе потрібно 20-25 хвилин, невеликий шматок свинини готується приблизно годину.

Використовуйте фольгу або рукав

Запікати м’ясо у фользі або спеціальному рукаві – це майже гарантія соковитості. Вони зберігають усю вологу всередині. Щоб отримати красиву скоринку, відкрийте фольгу за 10-15 хвилин до завершення приготування.

Перевіряйте готовність

Якщо маєте кулінарний термометр – користуйтеся ним! Наприклад, для курки оптимальна температура всередині шматка – 72 °C, для свинини – 75 °C. Це допоможе не тримати м’ясо в духовці довше, ніж потрібно.

Дайте м’ясу відпочити

Одразу після духовки не поспішайте різати м’ясо. Дайте йому полежати під фольгою 10-15 хвилин. Так соки розподіляться рівномірно, і кожен шматочок буде ніжним.

Дотримуючись цих простих правил, ви забудете про сухе м’ясо і завжди зможете порадувати себе та близьких ароматною, соковитою стравою.