Запечена курка – це проста і смачна страва, яка ідеально підходить для сімейної вечері або святкового столу. Лимон надає їй ніжний аромат і легку кислинку. Головне – правильно замаринувати курку і запекти її так, щоб шкірка була хрусткою, а м’ясо – соковитим. Давайте розберемося, як приготувати цю страву покроково.
Інгредієнти:
1 ціла курка (1,5-2 кг)
2 лимони
4-5 зубчиків часнику
3-4 ст. л. оливкової олії
1 ч. л. солі
1 ч. л. чорного меленого перцю
1 ч. л. сушеного орегано або розмарину
1 ч. л. паприки
50 г вершкового масла
2-3 гілочки свіжого розмарину (за бажанням)
Читайте також: Борщ, від якого не відірватися! Покроковий рецепт, який захочеться повторити
Покроковий рецепт
1. Підготовка курки
Спочатку потрібно добре промити курку під проточною водою і висушити паперовими рушниками. Чим сухіша шкірка, тим краще вона підрум’яниться в духовці.
2. Маринад
Лимони добре помийте, один наріжте кружечками, а з другого вичавіть сік. Вичавлений сік змішайте з оливковою олією, сіллю, перцем, паприкою, орегано і дрібно нарізаним часником.
3. Обробка курки
Отриманою сумішшю добре натріть курку ззовні та зсередини. Усередину курки покладіть кілька шматочків лимона, розрізані зубчики часнику і гілочки розмарину. Це додасть страві аромату.
4. Підготовка до запікання
Розтопіть вершкове масло і змастіть ним шкірку курки. Це допоможе зробити її золотистою і хрусткою.
Деко або форму для запікання змастіть невеликою кількістю оливкової олії і викладіть на нього курку грудкою догори. Навколо можна покласти залишки лимона і кілька зубчиків часнику для аромату.
5. Запікання
Духовку розігрійте до 200°C. Запікайте курку приблизно 1,5 години, періодично поливаючи її соком, який виділяється під час запікання.
6. Подача
Перед подачею дайте курці відпочити 10-15 хвилин, щоб сік рівномірно розподілився по м’ясу.
Смачного!