карамельний соус

Цей рецепт карамельного соусу підкорив соцмережі! Ви повинні його спробувати

Поділитися

Карамельний соус – це ідеальне доповнення до млинців, морозива, пирогів та навіть кави. Його ніжний, густий смак із легкою гірчинкою робить десерти ще смачнішими. Багато хто думає, що готувати карамель складно, але насправді це простий процес, якщо знати кілька важливих нюансів.

Інгредієнти

200 г цукру

90 г вершкового масла

120 мл жирних вершків (від 30%)

дрібка солі (за бажанням)

Цієї кількості вистачить для порції, якої точно вистачить на кілька солодких сніданків або десертів.

Читайте також: Домашні млинці з яблучною начинкою: простий рецепт для душевного чаювання

Покрокове приготування

1. Підготуйте все заздалегідь

Карамель вариться швидко, тому краще заздалегідь відміряти всі інгредієнти. Вершкове масло наріжте на кубики, а вершки трохи підігрійте – так вони краще змішаються з гарячим цукром і не створять бризок.

2. Розтопіть цукор

Візьміть сотейник або каструлю з товстим дном. Насипте туди цукор і поставте на середній вогонь. Не заважайте ложкою – цукор має розплавитися сам. Коли він почне танути по краях, можна акуратно перемішувати дерев’яною лопаткою або просто обертати сотейник круговими рухами.

Головне – не відходьте від плити! Карамель може згоріти буквально за секунду. Коли цукор розтопиться і набуде красивого бурштинового кольору, переходьте до наступного кроку.

3. Додайте масло

Обережно покладіть шматочки масла в карамель. Масло почне сильно пінитися – це нормально. Інтенсивно перемішуйте, поки воно повністю не розчиниться.

4. Влийте вершки

Підігріті вершки вливайте тонкою цівкою, постійно помішуючи. Соус почне знову активно пінитися – це теж нормально. Продовжуйте перемішувати, поки все не стане однорідним.

5. Додайте сіль (за бажанням)

Якщо хочете зробити соус із солоною карамеллю, всипте дрібку солі й розмішайте. Сіль підкреслює солодкість і додає особливий смак.

6. Остудіть і зберігайте

Перелийте соус у чисту банку або соусник. Дайте йому охолонути до кімнатної температури, а потім приберіть у холодильник.

Корисні поради

Не перегрівайте карамель. Якщо вона стане занадто темною, соус вийде гірким.

Використовуйте якісне масло. Воно має бути натуральним, не спредом – тоді карамель буде ніжною.

Готово! Тепер у вас є домашній карамельний соус.